Stearin, obchodní název pro směs volných nasycených kyselin (zejm.
palmitové a
stearové); bílá voskovitá látka bez chuti a vůně. Používá se v
kosmetice k výrobě krémů, dále k výrobě past, svíček.
Související hesla
Ottův slovník naučný
Stearin. V lučbě jménem stearin. označují se sloučeniny kyseliny stearové s glycerinem, a tu nejdůležitější je tristearin, t. j. sloučenina tři molekul kys. stearinové s glycerinem, který je podstatnou součástkou pevných tuků. V obchodě vyrozumívá se však jménem stearin. surová kyselina stearová neb smíšenina kyseliny stearové a palmitové, vyrobená z pevných tuků: loje, másla palmového, tuku kostního, řidčeji z másla kokosového. Výroba děje se způsobem různým; nejstarší způsob záležel v tom, že lůj se zmýdelnil mlékem vápenným a z vápenatého mýdla působením kyseliny sírové uvolnily se kyseliny mastné a olejová, které třídily se pak dále. Nyní výroba stearin.u spojuje se výhodně s výrobou margarinu, mýdla a glycerinu, čímž všechny součástky loje co nejlépe se zpeněží. Pevné tuky zbývající při výrobě umělého másla neb některý surový pevný tuk zahřívají se při zvýšeném tlaku s koncentrovanou kyselinou sírovou, čímž utvoří se kyselina glycerosírová a sulfonové kyseliny mastných kyselin; po skončeném rozkladě nechá se směs vystydnouti, naleje do vody a zahřívá parou na 100° C. Mastné kyseliny, které vyplavaly na povrch, raffinují se, když se ustály, destillací v proudě přehřáté páry vodní. Stydnutím vykrystallují z destillátu pevné kyseliny (stearová a palmitová), tekutá kyselina olejová oddělí se od nich lisováním v hustých plachetkách. Má-li se dostati pěknější, světlý výrobek, opakuje se krystallování a lisování dvakrát nebo třikrát. Kyseliny olejové, obsahující něco v ní rozpuštěné kyseliny palmitové, užívá se na výrobu laciných mýdel. Čásť kyseliny olejové promění se při destillaci sulfonových kyselin v pevnou kyselinu isoolejovou, která pak rozmnožuje množství pevného výrobku. V některých továrnách též vylisovanou kyselinu olejovou přeměňuji v kyselinu palmitovou, aby tím zvýšili množství pevných kyselin. Stearin. (směs kyseliny stearové a palmitové, po případě i isoolejové) je hmota bílá slohu krystallického, v líhu rozpustná, bodu tání asi 60° C. Největší množství se ho spotřebuje na výrobu stearinových (stearových) svíček. Stearin.u užívá se kromě toho za přísadu ke škrobu při žehleni a k napouštění sádrových odlitků, aby jim voda neškodila.
Lš.